Lignano

Lignano

 

Az olasz adria egyik leghíresebb üdülőhelye Lignano, mely a magyar határtól (Tornyiszentmiklós) 388 km-re helyezkedik el.

Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Lignano a Tagliamento folyó bal partján fekszik, keleten és délen az Adriai-tenger határolja, míg északon a Laguna di Marano található.

A városka 3 részre osztható. Mindhárom rész más és más lehetőségeketkínál.

Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Sabbiadoro éjjel-nappal nyüzsgő programokkal teli, az elegáns sétálóutcákon üzletek, butikok, éttermek, kávézók és fagylaltozók csábítják a vendégeket.

A Pineta és a Riviera részek csendesebbek, nyugalmasabb pihenést nyújtanak. Lignano Pinetát: Marcello D’Olivo udinei építész különleges, csigavonalban futó utcákat tervezett lakóövezetek és zöld területek váltakozásával. A villák és szállodák ma is a szelíden hullámzó buckák között, félig a zöldben bújnak meg. Az építtető vendégeként Hemingway többször nyaralt itt. Hemingway 1954-ben érkezett először a Lignano-félszigetre, amit a lagúna természeti szépségétől elbűvölve Kis-Floridának nevezett el.

Lakókocsis nyaralás Lignanoban

Lignano 8 km hosszú, finomhomokos tengerpartja minden korosztály számára megfelelő. A víz lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is kényelmesen használhatják, ám az úszni vágyó vendégek is hamar találnak mélyebb vizet. A lágyan hullámzó tenger rendkívül tiszta, minden évben kiérdemli az európai kékzászlós minősítést.

Lakókocsis nyaralás Lignanoban

A part egész hosszában játszóterek, vízi sportok széles választéka, fagyizók, bárok, éttermek, kutyás strandok, kihelyezett napágyak, napernyők mind-mind a vendégek kényelmét szolgálják.

 

Szórakozás

A csodálatos tengerparton túl, számos egyéb szórakozási lehetőség várja a nyaralókat:Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Aquasplash: Hatalmas élményfürdő mesterséges hullámokkal, 15 csúszdával, köztük kamikáze csúszdákkal és koromsötét alagutakkal, amelyeken átcsobbanhatunk végül a vízbe.Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

I Gommosi vidámpark: A Lignano Sabbiadoro I Gommosi vidámpark a Pineta városrész közelében a város és a tengerpart között található. A parkban a felfújható játékvárakon kívül, egyéb játékok is várnak.Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Parco Junior: Lignano Sabbiadoro városközpontban található, minden gyermek számára felejthetetlen élményeket kínál. Rengeteg játékkal, gyermekbarát szolgáltatásokkal, egészséges környezetben. Tilos a dohányzás!

Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Strabilia Luna Park: A Strabilia Luna Park egy klasszikus vidámpark, közel hatvan fantasztikus játékkal, a hullámvasút és óriáskerék mellett kipróbálhatjuk még a vízi dodzsemet, minimotor pályát és különféle tematikus játékokat, de részt vehetünk vadnyugati kalandon, vagy benézhetünk a horror házba.Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Parco Zoo Punta Verde. A Bibione és Lignano között elterülő állatkert a legszebb olasz állatkertek egyike.

Lakókocsis nyaralás Lignanoban!

Parco dei Pappagalli/Papagájpark. Európa első egyetlen témát átölelő, a madarak ezen ezerszínű családjának szentelt tudományos parkja. Egy hely, amit azért hoztak létre, hogy közelről szemlélhessük a többszáz gyönyörű példányt és a több mint 40, kihalás szélén álló fajt. 

Aquarium-Ente Tutela Pesca. Az új Aquariumban a régió halaival ismerkedhetünk. Az interaktív bemutatóhely egyedülálló Olaszországban.

Kerékpárral Lignanoban

Lignano Sabbiadoro részén 20 km-es kényelmes, biztonságos kerékpárutat találunk, ezen a részen bátran biciklire pattanhatunk és felfedezhetjük a környéket. A természetvédelmi területen a lagúnák mellett is, egyedülálló környezetben, biztonságosan kerekezhetünk.

Kirándulások a környéken

Codroipo város

Villa Manin: A velencei dózsék utolsó palotája. A villa parkja a régió legjelentősebb francia stílusban kialakított történeti parkja. Az ösvényekkel, tavacskákkal és évszázados fákkal teli parkban mindig felüdítő sétát tehetünk. (Passariano di Codro)

Hintómúzeum: A múzeum egyedül álló Olaszországban, 44 hintó látható itt, közülük több filmben is szerepelt, pl. Visconti Leopárd c. filmjében. A múzeum nem messze található a Villa Manintől. (San Martino di Codroipo)

Lagunák. A lagunák élővilága természetvédelem alatt állnak. A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki rezervátumok egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni. A lagunák Lignano Sabbiadoro-ból hajóval is elérhetők, de akár családi, bérelhető SUP-deszkákkal is bebarangolhatjuk.(Marano, www.maranolagunare.com)

Parco della Stella (Ariis di Rivignano), természetvédelmi terület. Batana-val, a lapos fenekű csónakkal vagy biciklivel a biciklis útvonalakon eljuthatunk a Stella folyó torkolatánál lévő Természeti rezervátumba: a laguna varázslatos fényei, a vadkacsák, a gémek és számos más madárfaj egy igazi természeti paradicsomnak fog tűnni.